8 Utgifter Du Inte Tänker På Inför Bröllopet

Att skapa en realistisk bröllopsbudget är en av de mest utmanande delarna i en bröllopsplanering. Du måste undersöka de genomsnittliga kostnaderna i det område där du ska gifta dig, jämföra leverantörer som kan uppfylla dina behov och, viktigast av allt, bestämma hur du och din framtida livspartner ska finansiera bröllopet.

Trots noggrann planering kan oförutsedda utgifter dyka upp. Vi tipsar om några områden där dolda kostnader kan dyka upp som påverkar din bröllopsbudget.

Utgift nummer 1

Mat till sådana som hjälper till

Ofta är det många som hjälper till både innan och under bröllopet och något som egentligen är ganska självklart men som man lätt glömmer av är ju att dessa personer behöver äta.

Utan energi fungerar inte vi människor vare sig vi är brudtärnor som hjälper till med förberedelser, cateringpersonal, bartender eller fotografer som fotar under dagen.

Tänk därför på att lägga med kostnader för mat till alla inblandade under både dagen innan och under själva bröllopsdagen.

Utgift nummer 2

Porto för trycksaker

Att räkna med de olika trycksakerna i sin budget är ofta en självklarhet men den lilla detaljen med porto är ofta något som man glömmer bort.

9 kr som ett porto kostar idag kan tyckas vara en liten summa men om man ska skicka ut Save-the-date kort, inbjudningar, OSA kort och tackkort kan det snabbt plocka på. Många bäckar små som man brukar säga.

Bjuder man exempelvis 80 gäster och skickar då ut 50 st av varje sort så ligger kostnaden för portot på 1800 kr. En utgift ni bör räkna med i er budget.

Utgift nummer 3

Kostnad för vigselförrättare

Att anlita en präst eller vigselförrättare kostar oftast ingenting. Den kostnad som kan förekomma är dock milersättning om man vill att prästen eller vigselförrättaren tar sig till en speciell plats.

En del par väljer dock att ge en slant om de är väldigt nöjda med sin vigselförrättare men detta är helt upp till en själv. Väljer man att göra detta ska man tänka på att lägga med det i budgeten.

Utgift nummer 4

Övertidskostnader

Ibland kan det hända att allt inte går som planerat och i vissa fall kanske man behöver personalen längre på kvällen en vad man trodde. Kanske hinner man inte städa ur lokalen till avtalad tid m.m. vilket kan medföra extrakostnader som man kanske inte hade räknat med.

Tänk därför på att noga gå igenom alla avtal med alla leverantörer innan så ni slipper otrevliga överraskningar.

Utgift nummer 5

Väderrelaterade utgifter

En av de dagar då man gärna skulle vilja kunna bestämma över (eller åtminstone förhandla med) vädergudarna skulle ju vara på ens bröllopsdag. För visst vill väl de flesta ha en lagom varm och solig dag när det är dags att gifta sig?

När det kommer till det svenska vädret har vi lärt oss att det alltid måste finnas en plan B som ibland kan resultera i en del extra kostnader.

Skulle regn och kyla smyga sig på är det bäst att stå redo med paraplyer, partytält med tak, filtar och infravärme för att det ändå ska bli en lyckad tillställning.

Är det däremot tvärt om och risken för solsting är överhängande kan det vara bra att ha tänkt på parasoller, fläktar och solfjädrar m.m.

Detta är saker som ni i god tid innan bröllopet behöver tänka igenom. Annars finns det en risk att ni lägger onödigt mycket pengar på saker som måste inhandlas i sista stund.

Utgift nummer 6

Presenter till inblandade

Det hör till vanligheten att man visar sin uppskattning till de personer som har haft en nyckelroll i samband med ert bröllop genom att ge dem en gåva.

Det är ofta personer som t.ex. bestmans, tärnor, föräldrar, syskon, värdpar m.m.

Dessa har ofta funnits med under en lång tid innan bröllopet och kanske hjälpt till med bland annat planering och utformning av bröllopet. De har kanske planerat möhippa och svensexa och lagt ner väldigt mycket tid för att ni ska få en så bra dag som möjligt.

Det kan därför vara en fin gest att ge någon typ av tacksamhetsgåva till dessa inblandade.

Tips på vad ni kan köpa i present hittar ni här!

Utgift nummer 7

Underkläder

Underkläder har ju alla hemma men på sin bröllopsdag vill du säkert känna dig lite extra fin. Trots att inte gästerna ser dina underkläder är det känslan av att verkligen känna sig fin som räknas och då är helheten viktig.

Samtidigt måste underkläderna vara bekväma och passa bra till din klänning. Ett alternativ kan vara att köpa ett par bekväma underkläder till bröllopet som passar att ha under just din klänning och ett par extra vackra underkläder som du kan byta till när bröllopsnatten närmar sig.

Utgift nummer 8

Kläder för tillställning innan bröllopet

Ibland väljer en del att ha längre bröllop som inkluderar både dagen före och dagen efter. Utöver kostnad för mat och dryck kanske man i sådana fall vill köpa passande kläder att ha även dessa dagar.

Jag hörde om en brud som hade flera tillställningar inför bröllopet och som hade köpt en vit klänning för varje tillställning.

En rolig och trevlig idé men det blir ju såklart en extra kostnad som man i sådana fall får räkna in i sin bröllopsbudget.